• Železnica kao u 19. veku

   • 19. Septembar 2011.
   • Izvor: www.blic.rs

  • Na međunarodnoj pruzi kroz našu zemlju, u delu od Valjeva do Slovca, na pruzi koja je pre osam godina kompletno remontovana, vozovi mile i staju čak pet puta

   U Železnicama tvrde da je sa prugom sve u redu i da su krivi neobezbeđeni putni prelazi, koji su takođe u njihovoj nadležnosti. 

   Šta god da je razlog, novi svečano predstavljeni dizel motorni ruski voz, jedan od 12 koje smo prošle nedelje kupili, voziće 10 na sat tom deonicom, a putnici će se jednako nervirati jer su istom prugom njihovi preci brže stizali do Beograda.

   Pre osam godina neka sredstva su počela da se ulažu u remont srpskih pruga. Železnice Srbije uzele su kredit od Evropske investicione banke za obnovu infrastrukture u visini od 70 miliona evra. Jedan manji deo, 2,1 milion evra (odnosno 182 miliona dinara) potrošen je na rekonstrukciju 18 kilometara od Slovca do Valjeva.

   U decembru 2003. godine svečano je obavljena probna vožnja. Predstavnici vlasti, tadašnjeg Ministarstva za saobraćaj i telekomunikacije, predstavnici Železnica, kao i izvođača radova poveli su novinare da im pokažu završen posao, uz najavu da će i dalje da se radi na obnovi propalih železničkih pragova i elektroinstalacija.

   Remont ovog dela pruge (12 kilometara otvorene pruge i šest kilometara staničnih koloseka) obuhvatao je, uz radove na koloseku i sanaciju pet mostova, rekonstrukciju kontaktne mreže, signalno-sigurnosnih i telekomunikacionih uređaja. 

   Sve to trebalo je da omogući vozovima da razvijaju brzinu do sto kilometara na sat, rekao je tadašnji zamenik direktora ŽTP-a Srđan Stepanović. Projekat je uradio CIP, a obavile su ga četiri domaće firme. Sve je trajalo od 29. septembra do 14. decembra 2003. godine kada je upriličena svečanost.

   Osam godina kasnije, međutim, voz ne ide ni približno brzini od sto na sat. Naprotiv.

   - Voz bukvalno mili po pruzi. Nekoliko puta se čak i zaustavljao - kaže jedan od putnika koji je nedavno prošao tom deonicom.

   Slobodan Rosić, direktor Železnica Srbije u vreme kad je remont pruge obavljen, kaže za “Blic” da je iznenađen informacijom da voz na toj deonici ima “laganu vožnju” i da je, prema njegovim informacijama, prošle, kao i pretprošle godine, voženo do 100 na sat.

   - Remont pruge je kvalitetno obavljen, to mogu da garantujem. Nakon završetka radova, inspekcija Ministarstva saobraćaja i telekomunikacija pregledala je prugu i sve je bilo u redu. Veoma se čudim da se voze lagane vožnje, jer, evo, prošle i pretprošle godine vozovi su na toj deonici imali ograničenje od sto na sat - kaže Rosić, sada direktor Direkcije za železnice Srbije.

   On kaže postoje brojni razlozi zbog kojih vozovi sporije idu na remontovanom delu pruge: od toga da se pruga možda nije dobro održavala do pojave klizišta ili čak uticaja velikih vrućina koji vozove usporavaju kako bi izbegli takozvane sunčeve krivine.

   U Železnicama Srbije ovih dana bili su veoma zauzeti predstavljanjem tek kupljenog ruskog voza i Danom železničara koji su obeležavali 15. septembra. O događajima od pre osam godina ne znaju gotovo ništa: ko je tada bio nadzorni organ radova, ko je primio radove, da li je ostavljen garantni rok i koliki, da li su i putni prelazi bili sastavni deo remonta pruge...

   Tvrde da je sa prugom sve u redu.

   - Prema knjižici reda vožnje, vozovi na toj deonici idu sto na sat - kaže Nenad Stanisavljević, portparol Železnica Srbije.

   - Međutim, u delu pruge kod Divaca postoji pet putnih prelaza u lošem stanju zbog kojih vozovi moraju da smanje brzinu i da stanu. Postoji opasnost da neko od građana prelazi prugu dok voz nailazi. Zato smo odlučili da stavimo bezbednost ljudi ispred brzine - objašnjava Stanisavljević. On navodi da za obnovu jednog prelaza treba 150.000 evra.

   Ispada da u Srbiji, na međunarodnom železničkom koridoru, mašinovođa staje da bi propustio automobil!

   Izvor: www.blic.rs


  •