• Pitanje: Zabrana volana sa desne strane?

   • 02. Oktobar 2009.

  • Da li će biti zabranjena registracija automobila sa volanom na desnoj strani?

   Pitanje: 

   Kupio sam peugeot 406 coupe pininferina 2001 godiste sa volanom sa desne strane. Ovih dana cujem razne price za vozila sa volanom sa desne strane da se dovodi nova uredba kako se ova vozila nece smeti voziti. Interesuje me da li je nesto slicno tome istina?

   Aleksandar Vuković

   Odgovor:

   Poštovani gospodine Vukoviću,

   U novom Zakonu o bezbednosti u saobraćaju se ne pominju automobili sa upravljačem na desnoj strani, ali to ne znači da se naknadno ne može doneti uredba koja će preciznije definisati standarde za tehnički pregled. 

   Drugim rečima, za sada se ništa ne zna - možda auto neće moći da prođe tehnički ukoliko je volan sa desne strane. 

   U nekim evropskim zemljama se mogu sasvim legitimno voziti ovakvi automobili, ali se ne mogu registrovati, što znači da ih mogu koristiti samo stranci u prolazu. U nekima i građani mogu da ih registruju ...

   U svakom slučaju, ne preporučujemo ovakvu uštedu. Vožnja automobila sa upravljačem na desnoj strani nikako ne može da bude bezbedno – preticanje kamiona je praktično nemoguće, a i preticanje automobila se često pretvori u pravu agoniju.

   Prebacivanje upravljača na „pravu“ stranu se kod nas uveliko radi, ali treba naći iskusnog i kvalitetnog majstora, pošto je reč o zaista velikom poduhvatu.


  •