• Pitanje: Papiri za Hrvatsku

   • 01. Jul 2010.

  • Šta sve od dokumenata treba za putovanje u Hrvatsku?

   Pitanje:

   Kupio sam Zastavu 101, nije registrovana na mene, platio sam porez na promet na svoje ime. Treba da idem za Hrvatsku pre isteka registracije 08. XII, auto ima TNG uređaj, ali nije atestiran. Šta sve treba da uradim da mogu da otputujem kolima, jer mi je autobusom ili vozom gotovo neizvodljivo.

   Unapred zahvalan,

   Ivan Živković

   Odgovor:

   Poštovani gospodine Živkoviću,

   pošto automobil nije registrovan na Vas, morate da nabavite ovlašćenje za upravljanje vozilom u inostranstvu, koje se može dobiti u svim auto-moto društvima.

   Košta 1.500 dinara, a prilikom dobijanja je potrebno da bude prisutan i pravni vlasnik vozila. Vi obavezno ponesite pasoš, dok vlasnik mora imati ličnu kartu, saobraćajnu dozvolu i njenu fotokopiju.

   Ukoliko vlasnik ne može da dođe, možete da priložite ovlašćenje overeno u sudu ili u opštini, u kojem se kaže da Vas vlasnik ovlašćuje za korišćenje automobila u inostranstvu. Ovlašćenje, inače, traje godinu dana.

   Pored toga, izvadite i atest – ne toliko zbog puta u inostranstvo, pošto Vam možda to niko neće ni tražiti, već zbog sopstvene bezbednosti.

   Međunarodna vozačka dozvola Vam nije potrebna, dok zeleni karton jeste - košta 1.000 dinara, a dobija se u osiguravajućoj kući u kojoj je auto osiguran. Važi do isteka obaveznog osiguranja.


  •