• Nissan: Bezbednost na višem nivou

   • 13. Oktobar 2011.

  • Nissan najavio svu silu novih bezbednosnih sistema, koji za cilj imaju sprečavanje saobraćajnih nezgoda

   Danas moderni automobili imaju toliko raznih sistema za unapređenje bezbednosti da često njihovi vlasnici nisu u stanju da ih nabroje ili ne znaju čemu u stvari služe.

   Pošto bezbednosti nikad nije na odmet, pozdravljamo uvođenje novih sistema. Nissan je najavio svoje novitete na ovom polju, u okviru koncepta „Safety Shield“. Mnogi bi vrlo uskoro mogli da se nađu u serijskim vozilima.

   Prvi sistem je nazvan „Acceleration Suppression for Pedal Misapplication“ (ASPM). Čemu služi? Sigurno ste bar jednom videli snimak iznenadnog uletanja automobila u restoran, frizerski salon, prodavnicu... Po pravilu, reč je o ženama ili o starijim vozačima, dok su svi automobili sa automatskim menjačem.

   Njihov problem je bio u tome što su umesto kočnice pritisli gas i zatim nekontrolisano pojurili, u tom trenutku ne shvatajući šta se uopšte dešava!

   Ovakvim osobama treba da pomogne ASPM sistem – on će uz pomoć kamera moći da prepozna u kakvom se okruženju automobil nalazi, te ako je na parkingu, neće dozvoliti vozaču da pritisne papučicu gasa „do daske“. U stvari, dozvoliće mu da je pritisne, ali će kompjuter ignorisati tu naredbu.

   Tu je i sonar koji detektuje razne prepreke, te na osnovu njegovih podataka kompjuter automatski zaustavlja vozilo ukoliko oceni da će doći do kontakta.

   Sistem „Multi-Sensing System with Rear Camera“ koristi iste kamere za nadzor oko vozila, ali prepoznaje ljude, druga vozila i stanje podloge ispred, iza i sa strane. U slučaju da proceni da je neka situacija rizična, obavestiće vozača.

   Na primer, nađe li se neko drugo vozilo u mrtvom uglu, aktiviraće se upozorenje. Napusti li vozilo bez migavca traku, sistem će posumnjati da je vozač zaspao, te će ga probuditi.

   Sistem „Predictive Forward Collision Warning System“ prati vozila ispred, ali zahvaljujući naprednoj sonarskoj tehnologiji, može da prati i ona koja vozač ne vidi. Ukoliko proceni da je potrebno kočenje, na primer, ukoliko u koloni počnu da koče oni automobili koje vozač ne može da vidi, sistem će alarmirati vozača i zategnuti sigurnosni pojas.


  •