• Brza hrana za brze trke

   • 26. Jul 2011.

  • Kao i kod svih sportista, ishrana vozača je od presudne važnosti

   Mnogi laici smatraju da aktuelni šampion WTCC tamičenja Ivan Miler ili američki pobednik Le Man serije u 2010. godini Tomi Milner, nisu sportisti u tradicionalnom smislu, ali oni održavaju formu kao i svi drugi sportisti, kako bi se izborili sa neverovatnim fizičkim naporima kojima su njihova tela izložena tokom trke.

   Ovi vozači se takođe pridržavaju strogog režima ishrane sastavljenog od strane najboljih nutricionista sveta.

   Specijalno opremljene kuhinje su postavljene odmah pored trkačkih kola, a šefovi kuhinje su konstantno u pripravnosti kako bi u trenutku mogli da pripreme obrok sa „turbo punjenjem“. Termin brza hrana dobija sasvim novo značenje.

   „Istraživanje sprovedeno od strane FIA pokazuje da vozači tokom trke izgube i do 3 kg težine kroz znojenje i da sagore isti broj kalorija kao i olimpijski triatlonac. Zbog toga je hrana bogata mineralima od suštinskog značaja“, rekao je Dejvid Alaria, nutricionista i lični trener Ivana Milera. „Režim ishrane je takođe ključan za Chevrolet Cruze, jer pravila WTCC takmičenja određuju ukupnu težinu automobila – zajedno sa vozačem“.

   Svaki put kada putuje, tim bukvalno pakuje i kuhinjsku sudoperu. Sve u svemu, Chevrolet tim putuje sa potpuno opremljenom kuhinjom teškom 14 tona, sa velikim frižiderom, rernama i svim mogućim priborom za svaku trku.

   Majk Rabi je specijalista za brzu hranu, čiji je posao da se pobrine da „Ševroletovi“ šampioni u WTCC takmičenju budu siti i puni energije. „U našem svetu, bukvalno svaki sekund je bitan i zbog ovoga timovi većinu vremena dok su budni provode u garaži, kako bi bili blizu automobila i kako bi mogli brzo da reaguju u slučaj da probna vožnja bude otkazana ili dođe do promene vozača. Mi imamo posvećenog šefa kuhinje u garaži, koji je konstantno na dužnosti, i koji može da napravi obrok za vozača za manje od pet minuta“.

   „Tajna svakog obroka koji se sprema za pet minuta jeste pravovremena priprema. Na primer, osnovni sastojci kao što su crni i beli luk i povrće se iseckaju unapred i drže se u frižideru kako bi bili spremni da se ubace u tiganj za samo nekoliko minuta“.

   Kamioni „Ševroletove“ kuhinje su na putu veći deo sezone, i tamo gde je to moguće šefovi kuhinje ovog tima koriste sveže sastojke iz lokalne sredine. Ali bez obzira na to gde Chevrolet putuje, neke udobnosti doma su jednako važne kao i kultura. Često se na meniju uz neko nacionalno jelo, na primer tapase u Španiji ili piletinu na lovački način u Monci, nalazi i pasulj spremljen na engleski način. Pored toga, služe se i mali obroci puni energije kao što je mešavina banana, sušenog voća i kaše, kako bi se pobedila pospanost u posebno dizajniranoj kuhinji u pit-stopu (u Le Manu, doručak se služi u 2 ujutro da bi svi pregurali rane jutarnje sate.)  

   „Sve ima nisku GI (glikemijski indeks) vrednost, da bi se telo podstaklo da polako oslobađa energiju što je od suštinskog značaja za izdržljivost“, dodaje Majk. „WTCC i Le Man predstavljaju pokretnu gozbu koja nas stavlja pred jedinstvene izazove. Vrlo često, toplota je najveći problem. Termometar u kuhinji redovno pokazuje preko 38ºC kada smo u Brazilu. Ručak za 200 ljudi je iskustvo jednako kuvanju u sauni“.

   „Sve u svemu, vozači imaju veliku strast prema hrani, kao i prema trkama. Sa automobilima i vozačima koji idu do svojih krajnjih granica, hrana i ishrana moraju da se fino podese, isto kao i automobili. Na kraju krajeva, naši vozači su ono što jedu“, Majk zaključuje.

   „Ševroletova“ pokretna gozba za pet minuta
   Nema sumnje da je moderan život brz, tako da su na šefovi kuhinje iz „Ševroelta“, dali jednostavan recept koji se sprema za pet minuta, apsolutno savršen za ljude u pokretu:

   Sastojci

   ·       2 komada pilećih prsa bez kože
   ·       maslinovo ulje
   ·       1 veliki crni luk
   ·       2 velike šargarepe
   ·       1 mala kesa brokolija
   ·       1 konzerva boranije
   ·       ½ tikvice
   ·       ½ pakovanja/konzerve mladog kukuruza (baby kukuruza)
   ·       ½ pakovanja slatkog graška
   ·       supena kašika maslinovog ulja
   ·       supena kašika pilećeg bujona ili vode
   ·       2 supene kašike kečapa
    

    Priprema

   1.  Operite i osušite pileća prsa, a potom ih isecite u tanke trake.
   2.  Operite i isecite povrće u tanke trake.
   3.  3 minuta mešajte piletinu u maslinovom ulju u voku ili velikom tiganju, potom dodajte povrće i mešajte dok piletina ne bude gotova.
   4.  Dodajte bujon i kečap i ostavite da se krčka 1 minut.
   5.  Servirajte odmah sa braon pirinčem ili knedlama.

   Omiljena hrana vozača:

   Ivan Miler: Govedina na burgundski način
   Alen Menu: Testenina od celog zrna
   Rob Haf: Parmska šunka sa dinjom


  •