• Održan 4. Karting Kup za Amatere

   • 31. Maj 2011.

  • Pod pokroviteljstvom Sportskog auto-moto saveza Beograda, a u organizaciji Sportskog karting udruženja Beograda (SKUB), na kartodromu na Adi Huji je u nedelju 29. maja održan 4. Karting Kup za Amatere

   Laskavu titulu šampiona, ovog već tradicionalnog takmičenja, poneo je Nebojša Prokić (30) iz Beograda. Ovom titulom Prokić je objedinio sve trofeje najznačajnijih takmičenja za karting amatere, koja se organizuju još od 2008. godine.

   Nakon kvalifikacija održanih u petak, 27. maja, učešće u finalnom delu obezbedilo je 20 takmičara. U nedelju je njih 16 i verifikovalo svoje učešće, a put do titule je vodio od eliminacionih trka i repasaža, preko polufinala i finalne trke. 

   Svi učesnici finalnog dela takmičenja kao nagradu dobili bodove za Sistem paralelnog bodovanja SKUB-a, a bodovni saldo je zavisio od toga koliko daleko su takmičari stigli u takmičenju pre svoje eliminacije.

   Posle pomenutih trka u veliko finale se plasiralo 5 takmičara i to Marija Mitrović (tada još aktuelna šampionka Kup-a), Marko Šolić, Nebojša Prokić, Zoran Stanković i Zoran Ćalić. U finalu se odigrala neviđena borba između trija Prokić, Šolić, Mitrovićeva, gde je Prokić od starta, pa narednih 8 krugova, prikazao bravurozno umeće defanzivne vožnje. 

   Šolić je iz krivine u krivinu napadao, pokušavajući da preuzme lidersku poziciju, ali svi napadi su ostajali bezuspešni. Umalo je nedostajalo da Šoliću izmakne vicešampionska titula, pošto je duele tada vodećeg dvojca iskoristila Mitrovićeva i umešala se u borbu za najviše mesto na podijumu. 

   Ovaj trio vodio je duele čitavih 6 krugova, vozeći gotovo na braniku, ali iskusni takmičari nisu dozvolili iznenađenje i poredak Prokić, Šolić Mitrovićeva je ostao do samog kraja trke. Stanković i Ćalić nisu imali većih problema da bez pritisaka završe trku i podele poslednje dve pozicije u finalu.

   Šampionski pehar, po tradiciji, Prokiću je predala prošlogodišnja pobednica Mitrovićeva, a povodom osvajanja svoje 6 titule, Nebojša je izjavio: “Ovom titulom sam ostvario cilj koji sam sebi postavio kao pred početak sezone. Želja mi je bila da pokušam da osvojim jedinu titulu koja mi je do sada nedostajala i tako upotpunim kolekciju najznačajnijih trofeja KAL-a. Posle ove pobede i osvajanja druge titule KAL-a po važnosti, mogu mirno da se posvetim nastavku šampionata i eventualnoj borbi za još jedan trofej.”

   Karting Amaterska Liga (KAL) se nastavlja već narednog vikenda, a sve informacije se mogu naći na web sajtu KAL-a na adresi www.karting-amateri.com , a snimak fenomenalne finalne trke može se pogledati na web sajtu SKUB-a na adresi www.skub.org u delu Video.


  •