• Poznati svi šampioni KALa u sezoni 2010

   • 05. Novembar 2010.

  • Završena je još jedna sezona Karting Amaterske Lige Beograda, koja se već treću sezonu za redom održava pod pokroviteljstvom Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i Sportskog auto moto saveza Beograda, a u organizaciji AMSK Retro i ASK Plumrace

   Nakon deset odveženih takmičarskih dana i ukupno 20 održanih trka poznati su svi šampioni Karting Amaterske Lige Beograda u sezoni 2010. 

   Stanje na tabelama pre poslednjie dve trke sezone bilo je poprilično jednostvano. Nije bilo puno kalkulacija, već jednostavno svako ko je želeo podijum morao je da da svoj makisimum i da “pokupi” maksimalan mogući broj bodova u danu.
      
   Klasa Sprint – Nakon odustajanja zbog zdravstvenih problema pre par takmičarskih dana, do tada još uvek aktuelnog šampiona Milana Markova, Marija Mitrović je preuzela ulogu favorita za osvajanje ovogodišnjeg šampionata. To su najavljivali i raniji rezultati tokom sezone - penjanje na najvušu stepenicu podijuma nakon održanog Karting Kupa za Amatere, kao i nakon završetka Letnje Limske Lige. Poslednja trka je odlučivala. Borba za zvanje šampiona se nakon prve trke dana svela na duel brata i sestre Mitrović - Marije i Marka. Duel je trajao i tokom čitave druge trke. Može se reći već po običaju Marija je dobro startovala i izbila na prvo mesto, dok se Marko probio na drugo, ali sve do kraja trke gotovo bez pravog pokušaja napada za preuzimanje vođstva. Zapravo, to je samo tako izgledalo, a činjenica je bila da Marko nije želeo da reskira tada sigurnu vicešampionsku titulu, pošto bi eventualni pogrešni potez, uz određene plasmane drugih takmičara, Marka mogao potisnuti i van pobedničkog podijuma. Sa druge strane, ne može se reći i da je sve bila čista kalkulacija, obzirom na Marijinu prilično definaszivnu vožnju, koja je držala ostale učesnike u trci na malom ali dovoljnom rastojanju da na kraju oberučke prihvati šampionski pehar. Neizvesnosti u završnici šampionata bilo je i u borbi za najniži stepenik na podijumu. Treća pozicija se na kraju odlučivala za “zelenim stolom”, pošto su Marko Šolić i Nebojša Prokić imali identičan podovni saldo. Na kraju se podijumu ipak radovao Šolić pošto je, kako pravila nalažu, odlučio veći broj pobeda tokom sezone. 
      
   Klasa Hobi – I pre početka poslednjeg takmičarskog dana znalo se da će o borbi za tituli glavnu reč voditi Zoran Ćalić i Vladan Kolarić. Kao i u prethodnoj klasi, samo su maksimalni plasmani donosili šansu za osvajanjem zvanja najboljeg u sezoni. Sigurna vožnja Ćalića u obe trke dana i sigurne dve pobede nisu dozvolili Kolariću ni da se ponada da može dohvatiti šampionski pehar. Ove vezane dve pobede Ćalića, uz dva vezana druga mesta Kolarića, samo su potvrdili dominaciju ova dva takmičara koji su se na podijum peli upravo ovim redosledom. Na treći stepenik se popeo Ivan Stamenov, koji je na početku sezone imao šampionske ambicije, ali će ipak morati da ih odloži za neku narednu sezonu. Posebna vrednost ove klase su tri dame koje su stale rame uz rame sa muškom konkurencijom na stazi i neretko, nerespektujući iskusnije protivnike, oduzimale im veoma značajne bodove i upisivale ih u svoj bodovni saldo. Tako je na kraju srčanom borbenošću do šampionske titule u klasi Hobi, podklasa Dame, došla Magda Prokić.

   Takmičari Divizije 1, svoje bodove su prikupljali i za bodovanje u okviru Šampionata sponzora, za timove čije su boje predstvaljali. Naravno, Mitrovići su i ovde bili ubedljivi i “pozlatili” svoj Urban-Motors šampionskim odličijem. Na drugo mesto je u poslednjem takmičarskom danu bukvalno skočio tim Kopi Centra “TAŠ” za koji su vicešampionsku titulu izvojevali Miša Mirković i Nebojša Prokić. Trećim mestom sponzorstvo su nagradili i Ivan Stamenov i Ivan Brozinčević u timu Plastamen-IGC.
    
   Pored klasa Sprint i Hobi, čiji su se učesnici takmičili u okviru Divizije 1, uporedo je vožena i klasa Hibrid Divizije 2. Ova klasa, koja zapravo predstavlja “čistilište” za prelaz u višu diviziju, donela je ove sezone učešće preko 30 takmičara. Najbolji su svojim plasmanima pokazali da imaju dovoljno znanja, volje i umeća da se naredne sezone okušaju u jačoj konkurenciji i time podignu kvalitet takmičenja na viši nivo.

   Na kraju sezone, treba se podsetiti i ovogodišnjeg dragulja šampionata KALa, a to su osnovci koji su se takmičili u okviru takmičenja KAL Junior. Pored beogradskih osnovaca imali smo i malog po godinama (9 godina), ali velikog po srcu i hrabrosti gosta iz Aleksinaca, koji je uspeo čak da osvoji vicešampionsku titulu u konkurenciji svojih nešto starijih drugara. Takođe, pored dečaka i mlade dame su se hrabro vozile i kako njima i dolikuje suptilno prikupljale bodove. Ponekad delujući potpuno nezainteresovano za ono šta se dešava oko njih, zapravo su veoma dobro znale šta žele, a očigledno i način kago da to i učine, jer su sa lakoćom završavale trke i osvajale bodove. 

   Tako, nakon održanih šest takmičarskih dana imamo šampione u klasi dečaka i to su: 1. Nemanja Miletić, 2. Petar Vasić, 3. Luka Stojković; dok su to kod devojčica: 1. Natalija Živanov, 2. Jelena Krstić i 3. Miljana Milivojević. Naravno, i ostala deca zaslužuju sve čestitke i pohvale zbog umeća koje su pokazali vozeći male bolide osnovne škole auto sporta.

   Najuspešnijim takmičarima u sezoni šampionske pehare su predali Nebojša Atanacković – predsednik Sportskog auto moto saveza Beograda, Rajko Đurđević – generalni direktor Autokomerc kompanije i Dragan Simić – direktor grupacije Blakan osiguranje.

   Pored pokrovitelja Sekretarijata za sport i omladinu grada Beograda i Sportskog auto moto saveza Beograda, ovom prilikom moramo pomenuti i sponzore ili mozda čak bolje reći partnere KALa : AdaKart - kartodrom na Adi Huji, Autokomerc karting centar, kao i Kopi Centar „TAŠ“, koji su nesebično svako prema svojim trenutnim mogućnostima u ovim veoma finansijski teškim vremenima nesebično pomogli održavanje takmičenja i tako još jedanput potpomogli razvoj auto sporta ali i saobraćajne kulture svih učesnika takmičenja. Takođe, veliku zahvalnost dugujemo i dnevnom sportskom listu Sportski žurnal, kao i uredništvu emisije Mobil Auto,  koji su medijiski propratili i ovu sezonu.

   Predstoji zimska pauza do aprila meseca naredne godine, kada će karting amateri krenuti u nove šampionske poduhvate. Međutim, vrela krv pasioniranih kartingaša zasigurno će iznedriti i neka takmičenja početka naredne sezone, ako ništa bar da se odveze po koji krug radi održavanja forme i naravno sa ciljem druženja i dobre zabave kao i uvek.

   A onda, nakon zimske pauze, KAL ulazi u svoju četvrtu sezonu. Ono što organizatori već sada otkrivaju je da će kao i do sada težiti da takmičenja u organizaciji KALa podignu na novi - viši nivo, ali ovaj put i odu korak dalje. Pored već tradicionalnog šampionata za karting amatere i karting kupa za amatere, u pripremi je novi paralelni sistem bodovanja, koji će uključivati vrednovanje učešća takmičara na različitim takmičenjima u organizaciji i/ili koorganizaciji KALa. Ono što bi trebalo zasigurno privući najveću pažlju ljubitelja brzine je potpuno novo takmičenje, koje će svojim organizacionim delom prevazići amaterski nivo takmičenja, čime će se zapravo formirati prvo polu-profesionalno takmičenje u vožnji kartinga na ovim prostorima.


  •