• Premor za volanom

   • 23. Novembar 2006.

  • Svi znamo da umor drastično utiče na sposobnost vozača da pravilno odreaguje u opasnim situacijama

   Svi znamo da umor drastično utiče na sposobnost vozača da pravilno odreaguje u opasnim situacijama, što je i potvrđeno u Nemačkoj - utvrđeno je da je oko 0.5% ozbiljnih saobraćajnih udesa izazvano premorom za volanom.

   Samo prošle godine je premor prouzrokovao 3.034 saobraćajnih nesreća, a od toga su u 1.786 sudara i vozači bili povređeni. Ova brojka predstavlja 0.5% svih saobraćajnih udesa, što nije veliki procenat.

   Ali stručnjaci veruju da je prava cifra mnogo veća, jer je najčešće skoro nemoguće detektovati i utvrditi tačne znake premora pre nego što se nesreća dogodi. Različite naučne studije procenjuju da je upravo pospanost od 10% do 20% uzrok ozbiljnih saobraćajnih nesreća.

   Prema posebnom istraživanju jedne osiguravajuće kompanije u Nemačkoj, premor za volanom je odgovoran za svaku četvrtu saobraćajnu nesreću, a verovatnoća da osoba nastrada u nesreći koja je uzrokovana premorom je 2,5 puta veća nego stradanje uzrokovano bilo kojim drugim faktorom.

   Ovi podaci su alarmantno odjeknuli širom Evrope, pa su "Mercedesovi" stručnjaci rešili da se ozbiljno posvete ovom pitanju. Već se krenulo sa projektom čiji je cilj razvijanje sistema koji može pravovremeno da prepozna premor kod vozača i da ga upozori.

   U toku razvoja ovog projekta, inženjeri u "Mercedesovom" Tehnološkom Centru su već uradili testove sa preko 200 vozača, i to kako u simulatoru za vožnju, tako i na putu, u realnoj situaciji. Po sadašnjim predviđanjima, ovaj novi revolucionarni sistem bi trebalo da bude spreman za serijsku proizvodnju za samo nekoliko godina.

   Stoga, ne sedajte za volan ukoliko ste umorni, mada često nemamo izbora ...


  •