• Mučnina - problem u vožnji

   • 01. Februar 2007.
  • Mučnina i povraćanje u vožnji mnogima predstavljaju veliki problem. 

   Prvo se javljaju vrtoglavica i znojenje, praćene neugodnim pritiskom u grudima. Zatim kreće mučnina i povraćanje ...

   Povraćanje nije samo neugodno, ono može biti i opasno kod osoba koje pate od srčanih i astmatičnih tegoba. Uz to se prlja i oštećuje odeća i unutrašnjost automobila.

   Razna istraživanja utvrdila su da su povraćanju skloniji muškarci nego žene (20-30% više), mučnina je češća kod vožnje u visokim automobilima (terenci, venovi) nego kod limuzina, problemi su dvostruko izraženiji na zadnjim nego na prednjim sedištima, kao i da s povećanjem temperature u kabini rastu i rizici od povraćanja. 

   Interensantna je činjenica da su vozači potpuno imuni na ove probleme. Često se dešava da osoba, koja za volanom nema nikakvih problema, počinje povraćati na suvozačevom mestu. Uzrok tome je različit način primanja informacija određenih čula.

   Da bi se ove neprijatnosti izbegle ili bar umanjile, treba se držati nekih pravila kao što su: pre polaska, automobil treba držati u hladu, a u toku vožnje prednje prozore treba malo otvoriti (ako nema klima uređaja); vozač treba da vozi lagano i mirno, bez naglih skretanja, kočenja i ubrzavanja; ne kretati na put s punim želucem; pre puta izbegavati tešku hranu, slatkiše, voće i voćne sokove; ponekad treba koristiti i lekove protiv mučnine (uz preporuku lekara); pre polaska treba pojesti malo čokolade, hleba ili par zelenih maslina; piti nezaslađen čaj ili vodu; sedeti napred; obući se lagano, držiti glavu uspravno, ne čitati, ne pričati bez potrebe i ne gledati sa strane; ne pušiti u kolima i što češće praviti pauze.


  •