• Beograd: Vozači mopeda se junače bez kacige

   • 30. Jul 2011.
   • Izvor: www.politika.rs

  • Policija je samo prošlog meseca ispisala 400 prijava za nenošenje kacige, za koje je na osnovu Zakona o bezbednosti predviđena novčana kazna od 5.000 dinara

    

   Dok većina bajkera sa snažnim „mašinama” na svoj motocikl ne seda bez zaštine opreme, vozači mopeda i motocikala manje kubikaže često ne nose čak ni kacige. Policija je samo prošlog meseca  ispisala 400 prijava za nenošenje kacige, za koje je na osnovu Zakona o bezbednosti predviđena kazna od 5.000 dinara.

   – Iako taj broj nije mali, stanje je mnogo bolje nego lane. Kaciga je sada postala maltene modni trend. Zakon propisuje da motociklisti u vožnji moraju da nose zakopčanu homologovanu kacigu, koja ispunjava sve bezbednosne standarde.Ne može na glavi da bude radnički ili vojnički šlem ili nešto što samo liči na kacigu – ističe Dragan Bogosavac, načelnik Uprave saobraćajne policije za Beograd.

   Obavezu nošenja kacige imaju i vozač i suvozač motocikla, mopeda (do 50 kubika), tricikla i četvorocikla.

   – Prošle sedmice sproveli smo kontrolu motociklista u centru grada – za dva sata ispisali 30 prekršajnih prijava, najčešće zbog vožnje neregistrovanog dvotočkaša, nepropisnog postavljanja registarske tablice, neposedovanja odgovarajuće kategorije, nenošenja kacige i vožnje sa slušalicama u ušima – napominje Bogosavac.

   Prema njegovim rečima, od početka godine, tačnije u sezoni april – jul, kada motociklista ima najviše na ulicama, policija im je izrekla oko 1.500 prijava za različite prekršaje.

   Vozači mopeda najugroženija su kategorija motociklista i oni najviše stradaju. To se naročito odnosi na vozače koji imaju od 18 do 25 godina – kaže Vladimir Jevtić iz Sekretarijata za bezbednost saobraćaja.

   – Prilikom pada sa mopeda najčešće stradaju noge, potom ruke, a na trećem mestu su povrede glave. Na osnovu analize 1.000 saobraćajnih nezgoda, utvrđeno je da pri padu i udarcu o tle u 34 odsto slučajeva strada vilica. Zbog toga i preporučujemo da se i za vožnju mopeda koristi takozvana ful fejs kaciga, koja štiti i glavu i lice – objašnjava.

   U slučaju da motociklista sleti s dvotočkaša, kaciga prva spadne ukoliko nije vezana, tako da vozač udara o tlo bez ikakve zaštite.

   – Veliki broj vozača mopeda koristi obične, a ne ful fejs kacige. U slučaju da je kaciga velika ili mala, prilikom pada može da dođe do unutrašnje povrede glave – kaže Jevtić.

   On preporučuje da kacige uvek budu jarkih boja, odnosno jasno uočljive, kako bi motociklisti koji ih nose drugim učesnicima u saobraćaju bili vidljiviji.

   – Bitna je i boja vizira. Nije poželjno da je crna ili tamnosiva jer se kroz nju ne vidi dobro, naročito ako se vozi noću po delovima grada koji nisu dobro osvetljeni – napominje Jevtić.

   Izvor: www.politika.rs

    


  •