• Skupi sudari usijanih glava

   • 25. April 2010.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Većina Srba uopšte ne zna kako da reaguje kada se nađe u "glavnoj ulozi" saobraćajne nezgode


   Ko mu je kriv kad nije gledao. Kako ga je udario, pa to ne bi uradila ni moja baba. Meni tako nešto nikada ne bi moglo da se desi.

   Ovo su samo neki od komentara prosečnog srpskog vozača kada na ulici ugleda dva automobila koja su se čuknula. Po nepisanom pravilu “da se sudari dešavaju samo amaterima”, većina Srba uopšte ne zna kako da reaguje kada se nađe u “glavnoj ulozi” saobraćajne nezgode.

   - Prva reakcija je obično iskaljivanje besa, jer svako misli da je za udes kriv drugi vozač - kažu u Upravi saobraćajne policije. - Mnogima u početku ne pada na pamet da pozovu policiju, već sami pokušavaju da isteraju pravdu. Dešavalo se da je naša patrola zatekla vozače kako se tuku na kolovozu!
   Saobraćajni policajci tvrde da je zakon više nego jasan:

   - Ukoliko je reč o nesreći u kojoj ima poginulih, povređenih ili je pričinjena velika šteta, učesnici ili očevici su obavezni da nas obaveste. U slučajevima lakših udesa, gde je procenjena šteta manja od 500 evra, učesnicima nezgode je dozvoljeno da se 
   dogovore bez izlaska naše ekipe.

   Vozači su tada dužni da sa kolovoza uklone vozilo ili, ako to nije moguće, da obeleže mesto. Obavezno je popunjavanje Evropskog izveštaja.

   Na osnovu tog dokumenta biće iskorišćena polisa osiguranja onog ko je kriv za nezgodu. Ali, da bi se isplatila šteta, oba vozača moraju sa svojim vozilima da dođu u osiguravajuću kuću, gde će ponovo biti urađena procena kako bi se uporedili podaci.

   Nažalost, mnogo su češće situacije u kojima vozači ne mogu da se dogovore ko je koga udario.

   - Patrola saobraćajne policije će obaviti uviđaj ako to zahteva neko od učesnika nezgode - objašnjavaju u MUP. 

   - Svi vozači su dužni da budu na mestu udesa. Tada se ne popunjava Evropski izveštaj, već policajac mora da sačini zapisnik, koji je neophodan za naplatu štete od osiguranja.

   Ovakav uviđaj košta, ali će troškove pokriti osiguravajuća kuća vozila čiji je vlasnik zahtevao izlazak saobraćajne patrole.

   Policajac će vozačima uraditi alkotest ili test na drogu.
   Iako je novi zakon dobro propisao kako postupati u slučajevima saobraćajne nezgode, praksa je pokazala da nije uvek lako proceniti kada je šteta manja a kada veća od 500 evra.

   - Zavisno od tipa automobila, naoko mala šteta može preći 500 evra - navode u saobraćajnoj policiji. - Samo retrovizor na pojedinim vozilima košta 350 evra. Te probleme može rešiti jedino policijski zapisnik.

   Kazne, poeni, zatvor
   Zakon dozvoljava da se učesnici manje saobraćajne nesreće dogovore bez policijskog uviđaja, ali u pojedinim slučajevima to ih ne oslobađa kaznenih poena, novčane kazne, pa čak i zatvora!

   Kada vozač posle udesa ne ukloni vozilo, ne obeleži mesto nezgode, ne ostavi podatke ili ne popuni Evropski izveštaj može da “zaradi” dva ili tri kaznena poena. Uz to će morati da plati od 6.000 do 20.000 dinara.

   Za onoga ko napusti mesto udesa sa manjom štetom, a druga strana je zahtevala policijski uviđaj, sledi kazna od 15.000 do 30.000 dinara plus tri kaznena boda. Izrazito bahati vozač može završiti i u zatvoru - 30 dana, a u tom slučaju će na tri meseca ostati i bez vozačke dozvole.

   U udesima gde je pričinjena veća šteta, ili ima povređenih i poginulih, novčana kazna raste na 30.000 do 50.000 dinara, osam bodova ili zatvor do 60 dana.

   Vozača koji posle nesreće, a pre uviđaja, pije alkohol ili uzima drogu čeka kazna do 50.000 dinara, 10 ili 13 kaznenih bodova (zavisno da li je bilo povređenih) i zatvor do dva meseca.

   Evropski izveštaj
   Ukoliko se dvoje vozača dogovore da sami reše udes, obavezno je potpisivanje Evropskog izveštaja. To je standardni obrazac koji se koristi na celom kontinentu za saobraćajne nezgode sa pričinjenom štetom manjom od 500 evra. 

   Validan je kao i policijski zapisnik i priznaju ga skoro sve zemlje Evrope. Da bi važio, dokument moraju potpisati svi učesnici u nezgodi, ali to ne znači i priznanje odgovornosti, već utvrđivanje identiteta.

   Jedan obrazac Evropskog izveštaja važi samo za dva vozila. Ako su u nezgodi učestvovala tri automobila, popunjavaju se dva obrasca itd.

   Nije važno čiji se primerak popunjava, već samo da bude sve čitko i tačno ispisano. Original, to jest prvu stranu ovog dukumenta, dostavlja osoba koja prijavljuje štetu.

   Izvor: www.novosti.rs


  •