• Pregled polovnjaka pri kupovini

   • 17. Mart 2010.

  • Na šta obratiti pažnju kada se kupuje polovni automobil? Koliko je pouzdana ispisana kilometraža kod polovnjaka? Kako otkriti da li je udaran ili kraden?

   Jasno je da treba izbegavati vozila na kojima je prisutna korozija, osim ako nije očigledno da se ona pojavila kao posledica ogrebotine ili udarca (ukoliko se nije proširila na veću površinu).

   Kod novijih polovnjaka ne bi trebalo da bude problema sa korozijom, jer su savremeni automobili uglavnom dobro zaštićeni. Postoje mesta koja su posebno rizična po ovom pitanju, kao što su pragovi, rubovi blatobrana, donja strana vrata, delovi oko stakala, tj. ispod zaptivne gume stakla …

   Korozija se ponekad krije ispod farbe bez vidnih spoljnih oštećenja osim ispupčenja u obliku mehura – kada vidimo mehur, možemo biti sigurni da ispod njega rđa “jede” metal.  
    
   Često je pametno izbeći sveže ofarban automobil, bez obzira na tvrdnje vlasnika da je “limarija kompletno sređena”, “sad je ko’ čaša”, “ma izbledeo od sunca, pa ja reko’ da ga ofarbam” i slično, jer je tada izuzetno teško naći nepravilnosti na karoseriji. Naravno, idealno bi bilo na proveru auta povesti šuraka ili komšiju autolimara, ali malo nas je koji možemo obezbediti ovako “stručnu” pomoć.
    
   Uporedo sa lovom na koroziju treba obratiti pažnju i na razne druge anomalije na karoseriji. Različiti zazori između vrata i ostatka automobila moraju biti ujednačeni, što važi i za haubu, vrata prtljažnika i krila. Ukoliko ima razlike među zazorima, to može biti vrlo pouzdan znak da je vozilo pretrpelo neku vrstu udarca, te da je popravljano. 
    
   Nakon što smo se uverili da je “limarija” zdrava ili bar u prihvaljivom stanju, možemo da pređemo na unutrašnjost.

   Pohabanost sedišta, naročito vozačevog, jedan je od najboljih pokazatelja u kojoj meri je auto korišćen. Naravno, ukoliko su na sedištima bile presvlake, štof će biti očuvan, ali pogledajte da li ima udubljenja ili oštećenja ispod površine, posebno na sedalnom delu. Vozilo za prodaju sa presvlakama na sedištima odmah budi sumnju – ne budite lenji i obavezno ih skinite. Tu su i volan i ručica menjača, papučice kvačila, kočnice i gasa, te i njih pregledajte. Treba biti obazriv ukoliko su stavljene nove gumene navlake za papučice ili ručica menjača – verovatno su stare bile previše pohabane. Sa volanom zamena ide malo teže, naročito kod novijih automobila sa vazdušnim jastukom, ali nema pravila.  
    
   S obzirom da u današnje vreme kilometar-sat ne znači praktično ništa, bez obzira da li je digitalni ili analogni, nivo istrošenosti raznih delova nam je najbolji pokazatelj eksploatisanosti polovnjaka. 

   Nastaviće se ...


  •