• Pritvor osumnjičenima za prevaru MB gas oila

   • 28. Novembar 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Pritvor do 30 dana četvorici osumnjičenih za prevaru "MB gas oil", za više od četiri miliona dinara

   Istražni sudija Višeg suda u Beogradu odredio je pritvor do 30 dana četvorici osumnjičenih za prevaru "MB gas oil", za više od četiri miliona dinara, koliko je do sada utvrđeno. Policija je uhapsila Marka Uzelca, vozača kamiona-cisterne "Daki petrol", Ivana Stamenkovića, komercijalistu "MB gas oil", Nenada Tomića, izvršenog direktora iste firme, kao i Milovana Ušljebrka, vozača "Daki petrola".

   Doneto je rešenje o sprovođenju istrage protiv ove četvorice, dok je za vlasnikom "Daki petrola" Daliborom Bogunovićem, koji je u bekstvu, raspisana potraga. Kako saznajemo, "MB gas oil" ima dvadesetak benzinskih pumpi šriom Srbije, prodaje gas i naftne derivate, a njihov glavni prevoznik od Rafinerije NIS do određene stanice bio je upravo "Daki petrol".

   U jednom trenutku, međutim, vlasnik "MB" je primetio da se "nešto čudno" dešava sa gorivom pa je slučaj prijavio policiji i tužilaštvu. Ubrzo je otkrivena prevara zbog koje su oštećeni ne samo vlasnik ove firme, već i potrošači.

   Prevarantsko kolo
   U do sada otkrivenim slučajevima "MB gas oilu" je načinjena šteta od 4.335.282 dinara. Štetu su pretrpeli i kupci ovakvog goriva, jer su plaćali skuplje za gorivo lošijeg kvaliteta. Interesantno je da su se u ovo prevarantsko kolo, kako se sumnja, pored radnika i gazde "Daki peptrola" uplela i dvojica rukovodilaca "MB gas oila".

   Cela šema krađe i prevare je išla tako što bi vozač "Daki petrola" uzimao nalog od "MB gas oila" za određenu količinu goriva, nafte ili benzina. U konkretnom slučaju, koji je policija "ispratila" radilo se o 40 tona bezolovnog benzina.

   Tokom transporta goriva iz skladišta NIS vozači "Daki petrola" su umesto pravo na benzinske stanice "MB gas oila" išli na svoje stovarište u Batajnici.

   - Tu su cisternu, napunjenu sa 40 tona, čekale dve manje cisterne - navodi naš izvor blizak istrazi. - U jednu od njih istakano je 10 tona goriva preuzetog od NIS a za račun "MB gas oila". Iz druge, manje cisterne, vraćano je, potom, u veliku 10 tona goriva, ali izuzetno lošijeg kvaliteta, čija je cena dvostruko manja. Razlika je bila šest hiljada evra u korist osumnjičenih, samo u jednom slučaju.

   U praksi to znači da su izvlačili 10 tona bezolovnog benzina, a potom ubacivali istu količinu primarnog. Tako "upakovana" cisterna "Daki petrola" potom je odlazila do benzinskih pumpi i istovarala gorivo. Zavod za veštačenje "Jugoinspekt" potvrdio je u otkrivenim slučajevima da je reč o benzinu lošijeg kvaliteta, iako je iz skladišta NIS uzet bezolovni. 

   Izvor: www.novosti.rs


  •