• Dolar podigao cene benzina

   • 25. Novembar 2011.
   • Izvor: www.blic.rs

  • Poskupela dva derivata, uskoro i ostali

   Zbog naglog skoka vrednosti dolara u odnosu na dinar, s kojim je išao i rast nabavne cene goriva, na velikom broju pumpi domaći benzin premijum BMB 95 i uvozni evropremijum poskupeli su u proseku za dva dinara. Iz Udruženja privatnih naftnih kompanija poručuju da, ukoliko se nastavi ovakav trend kretanja američke valute, uskoro bi trebalo očekivati i korekciju cene dizel goriva.

   - Sve je bilo spremno da pojeftini gas, ali je dolar napravio darmar. Za dve nedelje, vrednost dolara porasla je sa 70 dinara na 76 dinara, što je ogroman skok koji se morao odraziti na nabavnu i na maloprodajnu cenu naftnih derivata - kaže Bora Tatić iz Udruženja privatnih naftnih kompanija i ocenjuje da će, ukoliko vrednost dolara malo ne padne, na red doći i ostali naftni derivati.

   Vlasnik “Boban” pumpe i predsednik upravnog odbora AD Nafra Nebojša Atanacković kaže za “Blic” da je korekcija od dva dinara bila neizbežna jer je nabavna cena skočila. Na njegovoj pumpi benzin BMB 95 košta sada 135,90 dinara po litri, dok se evropremijum prodaje po ceni od 139,50 dinara.

   - Prodavci na veliko su podigli cene, zato je ona korigovana u maloprodaji. To se moglo i očekivati, pošto su se mnogi žalili prethodnih nedelju dana na nestašicu bezolovnog benzina. Sad ga ima, ali sa novom cenom - kaže Atanacković.

   Kako su nam rekli u Naftnoj industriji Srbije, oni na svojim pumpama nisu menjali cene.

   Izvor: www.blic.rs


  •