• Najviše poginulih zbog pijanih vozača

   • 21. Novembar 2011.
   • Izvor: www.pressonline.rs

  • Udesi: Za prvih deset meseci 2011. godine u 35.774 saobraćajne nesreće poginulo 595 osoba, što je više nego prošle godine

   U Srbiji je za prvih deset meseci ove godine u 35.774 saobraćajne nesreće poginulo 595 osoba, što je daleko veći broj žrtava nego prošle. 

   U drugoj godini primene novog zakona o saobraćaju primetni su znatno pogoršanje stanja na putevima, kao i  veći broj poginulih i povređenih nego 2010. godine. Međutim, statistički podaci pokazuju da je broj žrtava manji nego pre primene zakona.

   U saobraćajnoj policiji kažu za Press da i dalje do udesa dolazi zbog nepoštovanja osnovnih saobraćajnih propisa.

   - Uzrok nesreća su, kao i ranije, prebrza vožnja, upravljanje vozilom pod dejstvom alkohola, droga, kao i prolazak kroz crveno svetlo... Nakon drastičnog smanjenja saobraćajnih udesa u prvoj godini primene novog zakona o saobraćaju, ove godine je došlo do povećanja broja poginulih - kaže naš sagovornik iz saobraćajne policije, i dodaje:

   - Primenom tog zakona situacija se poboljšala u odnosu na 2009. godinu. To pokazuju i statistički podaci. Za prvih devet meseci 2009. godine u udesima u Srbiji nastradale su 642 osobe, a 2010. godine je bilo 466 žrtava, što je za 30 odsto manje. Nakon tog poboljšanja imamo situaciju da je do 1. oktobra 2011. godine 516 osoba izgubilo život u saobraćajnom udesima, a povređeno je čak 16.267 osoba. Ovaj podatak pokazuje smanjenje u odnosu na godinu pre zakona, ali je veliko povećanje na prošlu godinu, i ta činjenica zabrinjava.

   Kako je za Press objasnio Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja, ovako stanje na putevima nije iznenađenje jer primenom novog zakona, osim pretnje kaznom, nije učinjeno ništa drugo po pitanju bezbednosti u saobraćaju.

   Ništa nije učinjeno
   - Ovakvo stanje je očekivano. Imamo posledicu izostanka mera koje je država trebalo da preuzme u cilju povećanja bezbednosti u saobraćaju. Evropska unija ima 60 mera. Mi praktično nismo doneli nijednu meru - kaže Okanović, i objašnjava da država ništa nije učinila da se ljudi edukuju.

   Okanović navodi da nijedna nacionalna kampanja nije urađena da bi se vozači edukovali i upozorili na moguće posledice.

   - Ni o važnosti vezivanja pojasa, ni o uticaju alkohola na vožnju, ni o značaju kacige za bezbednost motorista država nije pokrenula nijednu kampanju. Nismo čak doneli ni novi pravilnik za obuku vozača. Mi imamo situaciju da u poslednje dve godine puštamo loše vozače jer se oni obučavaju prema pravilniku iz 1983. godine, koji je dokazano loš. Mi smo za dve godine hiljade loše obučenih vozača pustili na ulice - objašnjava naš sagovornik.

   Neko ne radi svoj posao
   Damir Okanović kaže da je potrebno mnogo loših stvari ispraviti, a ne samo doneti represivni zakon.

   - Potrebno je ispraviti niz grešaka koje su načinjene. Ne treba samo pretiti vozačima visokim kaznama. U prvom trenutku to je donelo rezultate, ali smo mi u Komitetu već tada upozoravali da treba doneti pravilnike i mere, inače će se situacija pogoršati. Bili smo u pravu. Neko za porast broja stradalih u saobraćaju u Srbiji mora da odgovara. Ranije se nije znalo čija je to nadležnost. Ako je ovakvo stanje u saobraćaju, znači da neko ne radi svoj posao - tvrdi Okanović.

   Fakti
   - 2009. godine (do 1. oktobra) dogodilo se 48.330 saobraćajnih nesreća u kojima su poginule 642 osobe
   - 2010. godine (do 1. oktobra) dogodilo se 34.220 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 466 osoba
   - 2011. godine (do 1. oktobra) dogodilo se 32.516 saobraćajnih nesreća u kojima je poginulo 516 osoba

   Izvor: www.pressonline.rs


  •