• Odlaganje korišćenja zimskih pneumatika nije zvanično

   • 01. Novembar 2011.
   • Izvor: www.blic.rs

  • Komitet za bezbednost saobraćaja: Ministar Mrkonjić obmanuo vozače

   Odredba prema kojoj vozači u Srbiji od sutra na vozilima treba da imaju sve četiri zimske gume, bez obzira na vremenske uslove, još je važeća, jer odluka o njenom odlaganju nije objavljena u Službenom glasniku, izjavio je danas predsednik Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.

   - Ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić usmeno je saopštio da je odložena primena te odredbe, ali u Službenom glasniku to još nije objavljeno, pa bi vozači koji se oslone na usmenu izjavu ministra mogli da snose posledice - kazao je Okanović za agenciju Beta.
    
   Okanović je precizirao da bi policija ukoliko zaustavi vozača bez sve četiri zimske gume mogla da mu naplati kaznu od pet hiljada dinara.
    
   - Ukoliko se po snegu i zmiskim uslovima dogodi saobraćajna nezgoda, a vozač nije imao sve zimske pneumatike osiguravajuća društva bi štetu mogla da naplate vozaču - naveo je Okanović.
    
   Okanović je rekao da je objavljivanje odluke u Službenom glasniku neophodno da bi ona bila bila važeća. Objavljivanjem odluke u Glasniku treba da bude određen i datum početka njene primene.
    
   Ministar Mrkonjić je odlaganje primene novih pravila obrazložio potpuno istim razlogom kao i 2010. godine - da su se proizvođači i uvoznici guma žalili da nemaju dovoljno guma i da građani neće stići da ih nabave.

   Izvor: www.blic.rs


  •