• Putari udarnički rade na obilaznici

   • 31. Oktobar 2011.
   • Izvor: www.novosti.rs

  • Putari prionuli na posao kako bi na vreme završili izuzetno važnu obilaznicu oko glavnog grada. Za šest meseci biće povezani Dobanovci sa Kružnim putem iza tunela "Straževica"

   Na obilaznici oko Beograda od početka izgradnje nije bilo ovako udarničkog tempa. Trenutno je otvoreno čak pet gradilišta. Radovi su fokusirani najviše na povezivanje Batajnice i Dobanovaca, ali i nastavak poteza od Ibarske magistrale ka tunelu u Resniku. Rasterećenje, kada ove deonice ponesu teret saobraćaja na svojim plećima, prestonica će osetiti za pola godine.

   Ekipa slovenačkog "Primorja" zauzela je busiju na mostu "15" - prvom do tunela u Resniku. Prema rečima Dragana Glišovića iz "Puteva Srbije", izbetoniran je noseći deo mosta, sledi slaganje armature i betoniranje ploče.

   - Od 15 stubova na koje se konstrukcija oslanja, ostalo je da se urade još dva - priča Glišović. - U nastavku trase je mehanizacija preduzeća "Ratko Mitrović" koja bagerima kopa usek za prilaz mostu iz pravca Ibarske magistrale. Inicijativa izvođača je da se posao uradi do 31. marta 2012. godine. U pravcu Orlovače su još dva mosta. "Trinaestica" je, takođe, u izgradnji i slične je dužine kao i "petnaestica". Ove sedmice počinju radovi na mostu "14", koji je najkraći.

   Značaj ove deonice je što će rasteretiti centralni deo grada, ali i kružni tok u Rakovici, kojim sada preko Kružnog puta prolaze teretni kamioni preusmereni sa Gazele. Od 160.000 vozila, koliko dnevno prođe ovim mostom, 35 odsto su kamioni. U narednih šest meseci trebalo bi da bude završena i jedna od najznačajnijih deonica, duga osam kilometara, koja spaja Batajnicu i Dobanovce, a za to će se pobrinuti radnici koju su sve snage usmerili na ovaj potez i izgradnju petlji. Petlja Batajnica biće prvo mesto odakle će kamioni moći da izbegnu grad.

   Bageri su odradili posao i na putu do Dobanovaca. Kukuruz je uklonjen i nasuto 520.000 kubika peska. Jedna strana puta dobila je i asfalt. Urađeno je i 1,2 kilometra petlje, a grade se uključne i isključne saobraćajnice. Plan je da se iduće godine povežu Dobanovci sa Kružnim putem iza tunela "Straževica", a u sledećoj fazi u planu je nastavak tamo gde se bude stalo do Bubanj potoka. Od Dobanovaca, mostom preko Ostružnice, do Orlovače - put je završen. Odatle do Bubanj potoka grade se mostovi, bušiće se još jedna cev tunela Nova Straževica, kao i tunel u otvorenom iskopu kod Belog Potoka.

   Ulaganja
   OSIM finiširanja sektora "pet" predstoje i radovi na sektoru "šest", od Avalskog puta do Bubanj potoka. Vrednost ovih radova trebalo bi da bude oko 80 miliona evra, a u planu je da ovaj novac bude obezbeđen iz kredita Evropske investicione banke. Do sada je u obilaznicu uloženo oko 200 miliona evra.

   Tri mosta
   Sektor "pet", od Orlovače do Avalskog puta, prostire se u dužini od 5,4 kilometra. Za radove na ovom potezu "Putevi Srbije" su lane obezbedili sredstva iz kredita Evropske investicione banke u iznosu od 40 miliona evra. U decembru prošle godine sa kompanijama "Primorje" i "Ratko Mitrović – Niskogradnja" potpisali su ugovor za projektovanje i izgradnju mostova "13", "14" i "15" na trasi od Ibarske magistrale do Avalskog puta. Prvi most, preko Kijevskog potoka, biće izgrađen u dužini od 555 metara, sledeći je dugačak 73 metra, a treći, od 661 metar, premostiće Topčidersku dolinu. Ukupna dužina mostova iznosi 1.289 metara.

   Izvor: www.novosti.rs


  •