• Ništa od jeftinijeg goriva ove godine

   • 05. Oktobar 2011.
   • Izvor: www.blic.rs

  • Uprkos padu cene nafte na svetskim berzama

   Cena nafte na svetskom tržištu pada, ali naftaši u Srbiji ne nameravaju da spuste cene derivata u maloprodaji. Kažu da zasad još nema uslova za pojeftinjenje, a sva je prilika da jeftinijeg benzina i dizela neće biti do kraja godine.

   Cena nafte na najnižem nivou u poslednjih godinu dana
   Cena nafte na Njujorškoj berzi pala je na 76,85 dolara po barelu, što je najniža cena u poslednjih godinu dana. Ipak, kod nas nema naznaka da će derivati uskoro pojeftiniti.

   Naftaši se žale na slabu konkurenciju i velika zahvatanja države, ali nemaju konkretno objašnjenje zašto gorivo ne pojeftinjuje kada cena nafte pada.

   Borislav Tatić iz Udruženja privatnih benzinskih stanica kaže da su male šanse da gorivo pojeftini do kraja godine.

   Nebojša Atanacković iz kompanije „Nafta“ kaže da su cene kod nas visoke jer i dalje nema dovoljno konkurencije na domaćem tržištu.

   - Nema mnogo mesta za pojeftinjenja jer su marže i ovako relativno male. Mislim da uglavnom nema šanse da gorivo do kraja godine pojeftini - kaže Atanacković.

   U kompaniji MOL kažu da se cene ne menjaju automatski u zavisnosti od cene nafte, kursa i poreza „već sa stanjem domaćeg ili, bolje rečeno, lokalnog tržišta“.
    
   Nestašica TNG-a
   Tečni naftni gas je nastavio da poskupljuje i tako će biti u narednom periodu. Stabilizacija i eventualni pad cena očekuje se tek za 15 dana kada prođe grejna sezona. Trenutna cena plina se kreće od 64 do 68 dinara, a moguće je da će se popeti i na 70 dinara za litar jer trenutno vlada nestašica, objašnjavaju naftaši.

   Izvor: www.blic.rs  


  •